Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri arasında geçiş görevi görür. Kilis, dünya üzerinde Hititlerin heykel atölyesinin bulunduğu tek şehirdir. 639 yılında Roma kalesi ile birlikte Hz. Ömer önderliğinde savaşsız alınmıştır. Kilis’te yaşayan Türkler Oğuzlar soyundan gelmektedir. Yöresel isimleri Türkmen’dir. Kilis’in başına çok sayıda felaket gelmiştir.
1818’ de son derece büyük bir kuraklık
1820’ de deprem
1826’ da ise veba salgını atlamıştır.
Bulaşıcı hastalık, çekirge saldırısı ve kıtlık gibi afetler ile uğraşmış ve etkilenmiştir.
1915 yılında gelindiğine Osmanlı Devleti yenil düşmüştür. Bölge ilk olarak İngilizlere, ardından Fransızlara geçmiştir. Yıl 1921’i gösterdiğinde Kilis şehri düşman işgalinden kurtarılmıştır.
Kilis Hamamları
Kilis hamamları eski tarihten bu yana gelmiş, tarihi dokularla yapılmıştır hamamlardır. Hamamlarda duşakabin bölümleri bulunmaz.
Eski Hamam
Kilis’in dar sokaklarında kalmış bu hamam, sel’in getirdiği taş, toprak ve kumlar ile dolup, suların altına almıştır. Daha sonradan açıldığı için ismine “Eski Hamam” denmiştir. 1562 yılında Sultan Selim Oğlu, Sultan Büyük Hakan Sultan Süleyman’ın hükümdarlık zamanında yaptırdığı hamamdır. Eski Hamam Sk., Merkez, Kilis’de bulunur.
Paşa Hamamı
Kilis tarihi ve hamamları içinde Paşa Hamamı önemli bir yere sahiptir. Tamamen sarı ve siyah taşlar kullanılarak yapılmıştır. Hamam 1567 yılında yapılmıştır. Canpolat Paşa, Paşa Hamamı Cd. No:37, 79000 Merkez, Kilis’te dir.
Hoca Hamamı
Kilis tarihi ve hamamları içinde diğer önemli hamamdan biri de Hoca Hamamıdır. 1545’te Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmıştır. Soğukluk bölümü, sıcaklık bölümü ve soyunma yerinden oluşan sade hamamdır. Hoca Ramazan Seyh Gökçe sonradan tamir ettirdiği için adı “Hoca Hamamı” olarak kalmıştır. Büyükkütah, Cumhuriyet Cd. No:165, 79000 Merkez, Kilis’te dir.