Banyo, Temizlik

Bebek Banyosu ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek Banyosu

Bebek banyosu deneyimi, ilk kez yaşayan bir anne için oldukça zor olan bir uygulamadır. Yeni anne olmuş bir kişi, bu işi ilk kez yaparken çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalır. İlk dikkat edilmesi gereken Duşakabinlerimizin veya küvetlerimizin, yani banyonun bebeğin yaşına göre uygunluğudur. Örneğin henüz bir yaşını doldurmamış bebek için küvet sakıncalı olabilir. Böyle bir durumda ailenin bütçesine göre uygun bir duşakabin çeşidini tercih etmesi gerekebilir. Peki banyo demirbaşları uygun hale getirildikten sonra bebek banyosunda, yani bebeğe duş aldırırken nelere dikkat etmek gerekir? Bu yazıda bunlara dikkat çekmeye çalışacağız.

Banyoya Hazırlık

Bebek banyosunu ilk kez yaptıracaksanız, biraz zor gelebilir. Özellikle ilk birkaç ay boyunca bebekleri güvenli ve rahat tutmak önemlidir ve bu süre içinde banyo yapmak zordur. Doğru malzeme ve uygulama ile çocuğunuz için banyo eğlenceli, neşeli bir deneyim ayrıca bağ kurmak için mükemmel bir zaman olabilir. Bebeğinizi banyo yaptırmadan önce tüm malzemelerinizi hazırlayın. İlk zamanlarda fazla deneyiminiz olmadığı için her şeyinizin hazır olması sizin rahat olmanızı sağlayacaktır.

Banyo Yapan Neşeli Bir Bebek

Banyo Yapan Neşeli Bir Bebek

Bebek Banyosu İçin Malzemeler

Bebek küveti
İnce havlular veya sünger tarzda banyo minderi
Yumuşak bir bez veya yıkama süngeri
Bebek şampuanı veya bebek sabunu
Yumuşak bebek havlusu
Temiz bez ve giysiler
Kulak temizleme çubuğu veya steril pamuk toplar
İsteğe bağlı olarak bebeğin oynaması için birkaç banyo oyuncağı

Bebek Banyosu İçin Uygun Ortam Sağlanmalıdır

Bebek Banyosu İçin Uygun Ortam Sağlanmalıdır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni doğan bebeğin cildi yumuşak ve hassastır. Bebeğinizi, bebek küvetinde 36 – 37 derece su ile temizlemelisiniz. Henüz düşmediyse bebeğin göbek bağının ıslanmamasına dikkat etmelisiniz. Bebeği banyo minderinin veya yüzeydeki ince havluların üzerine yerleştirin. Bebek banyosunda vücudunu ıslatmak için önü kesik bir maşrapa kullanın. Bebeğin yüzünü, vücudunu, kol ve bacaklarını yıkamak için yumuşak bir bez kullanın. Bebeğin gözlerini ve kulaklarını silmek için pamuk topları kullanın.

Banyo İşlemi

Bebek banyosuna yüz ile başlayın, her iki gözünü de ıslatılmış temiz pamuk toplarını kullanarak silin, burun köprüsünden başlayın sonra gözün köşesinden dışa doğru silin. Yüzünün geri kalanını yumuşak ve nemli bir bezle sabunsuz olarak yıkayın. Kulağın dışta kalan kıvrımlarını yumuşak bezle temizleyin. Bir beze bir miktar bebek sabunu ekleyin ve bebeğin boynundan aşağıya doğru nazikçe silin. Temiz ıslak bezle durulayın. Göbek bağının ıslanmadığından emin olun.

Son olarak, şampuan ile başını yıkayın suyla durulayın, bebeğin yüzüne su gelmemesine dikkat edin. Bebeği sırtından kolunuzla sıkıca tutup dirseğinizle ve elinizle boynunu destekleyin, başını su ile yıkamak için yüksek bir musluk kullanabilirsiniz. Çoğu bebek banyo sırasında kollarına ve bacaklarına nazikçe masaj yapılmasından hoşlanır. Bebeğin banyoyu sevmesini istiyorsanız buna özen göstermelisiniz. Doktorunuz tarafından önerilen kordon bakım direktiflerini takip edebilirsiniz. Küvetten bebeği kaldırın. Bebeğin baş, boynunu destekleyerek, bir havluya bebeği yerleştirin. Bebeğinizi havlu ile kurulayın. Havlunun nemlenmemesi içine müslin bez yerleştirin. Müslin bezle bebeğinizin kulak arkaları, tüm kıvrımlarını, boğumları kurulayın. Sonra altından müslin bezi çekip, havluya bebeği sarın.

Annesi Tarafından Yıkanan Bir Bebek

Annesi Tarafından Yıkanan Bir Bebek

Banyo Sonrası

Bebeğin ince saçları çabuk kurur, unutmayın. Gereksiz olduğu için saç kurutma makinesi kullanmayın. Bebeklerinize uygun kremleri gerekirse uygulayın. Çocuk doktoru tarafından tavsiye edilen bebeğin pişik kremini ve vücut losyonunu sürün. Ardından bebeğinizin altını bezleyip, kıyafetlerini giydirin. Saçlarını tarayın ve tırnakları uzunsa kesin. Banyo yaptırırken ilk birkaç dakikada bebeğin ağlaması beklenir. Eğer bebeğiniz banyo sırasında aniden ağlamaya başlarsa, suyun sıcak veya soğuk olmadığından veya bebeğinizin gözüne sabun kaçmadığından emin olmak için kontrol edin.

Yeni doğan bebeklerin cildi çok hassas ve incedir, kolayca zedelenebilir. Cilt bütünlüğünün bozulması bebek için enfeksiyon riski oluşturur. Özellikle doğumu takip eden günler içinde bebek cildi kuru, kabuksu bir hal alabilir, soyulabilir. Bazı döküntüler bir problemin veya enfeksiyonun işareti de olabilir. Bez pişiği bebeği rahatsız edebilir ve tedavi edilmesi gerekir. Eğer döküntü ile ilgili kaygınız varsa veya bebeğiniz rahatsızsa, ateşi varsa doktorunuzu arayın. Çamaşır deterjanları bebeğinizin hassas cildini tahrişe neden olabilir. Bebekler için hazırlanmış deterjanlar kullanın ve çamaşırları çok iyi durulayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir