Manisa Hamamları
Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan Manisa, Spil dağı ve Gediz Nehri arsında yer alan bir şehrimizdir. Hitit, Frig, Lidya, Makedon, Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarından izler taşır. Tarih boyunca kültür, sanat ve ticarete ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde de bu özelliklerini sürdüren Manisa, 1412 yılında da Çelebi Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı şehzadelerinin saltanat tecrübesi kazandıkları önemli bir siyasi merkez haline gelmiştir.
Önemli bir şehir olması sebebiyle bünyesinde bir çok tarihi hamam barındırmaktadır. Bunlardan bazıları günümüzde hala faal olarak hizmet vermektedirler. Modern duşakabinlerin bulunmadığı eski dönemlerde, özellikle Osmanlı’da hamam kültürü gelişmişti. Her şehrimizde olduğu gibi Manisa’da da Osmanlı döneminden kalma tarihi hamamlar vardır. Osmanlı Hamam kültürünü günümüze dek taşıyan bu tarihi yapıların başlıcalarını ele alalım.
Gülgün Hatun Hamamı
Manisa Hamamları içinde öne çıkan, Gülgün Hatun Hamamı 14 yy.’da Gülgün Hatun tarafından yaptırılmıştır. Merkezi kubbeli ve dört eyvanlıdır. Ilıklık, duvarları taş şekillerle çerçevelenmiş ve geniş kubbeli bir mekandır. Tonoz örtülü eyvanların arasında halvet bölümü yer alır. Halvetler günümüzdeki duşakabin benzeri, çok sıcak küçük yıkanma yerleridir. Bu bölümlerde kişiler hamam içinde yalnız kalabilirlerdi. Gülgün Hatun hamamının bölümleri yıkılmış durumdadır.
Kumludere Cd. No:195, 45010 Merkez/Manisa adresinde hala hizmet veren hamamdan 507 941 39 04 nolu telefon ile randevu alınabilir.

Manisa Hamamlarından Gülgün Hatun Hamamı
Alaca Hamam
Alaca Hamam 15 yüzyılda yapıldığı sanılan bir çifte hamamdır. Soğukluk bölümü bir kubbe ile örtülmüştür. Soğukluk ve sıcaklık arasında kalan beşik tonozlu kısım ılıklık ve tuvalet olarak yapılanmıştır. Sıcaklık kısmının ortasında göbek taşı bulunmaktadır. Bu kısım aynalı tonozlar ile genişletilmiştir. Güney bölümünde halvetler yer almakta ve sıcak su haznesini barındırmaktadır.
Karaköy Hamamı
İvaz Paşa külliyesine ait yapılardan biridir. Manisa Hamamları içinde yer alan Karaköy Hamamı bu nedenle İvaz Paşa Hamamı olarak da bilinir. Hacı İvaz bey II.Bayezid döneminde yaşamış olmasına rağmen, hakkında pek bilgi yoktur. Hamamın camiye gelir getirmesi için yapıldığı sanılmaktadır.
Taş ve tuğla ile almaşık olarak örülmüş beden duvarları vardır. Kare planlanmış soyunmalık bölümü, ortada bir aydınlık feneri bulunan kubbeyle örtülmüştür. Ilıklık bölümü, bir kemerle iki kubbeli bölüme ayrılmıştır. Ilıklıktan geçilen sıcaklık bölümü ise üç eyvanlı ve köşe halvetleri içeren bir yapıdadır
Karaköy Hamamı Topçuasım, 45110 Yunusemre/Manisa adresinde hizmet vermektedir.

Manisa Karaköy Hamamından bir görünüm.
Hüsrev Ağa Hamamı
Manisa Hamamlarından bir diğeri de günümüzde faal olmayan Hüsrev Ağa Hamamı’dır. Araplar Hamamı olarak da bilinir. Bina tipi kargir bir yapıdır. Ortada tonozlu bir niş vardır. Bu niş içindeki kemerli kapıyla hamamın soyunmalık (soğukluk) kısmına girilir. Soyunmalık kısmı sekizgen bir kubbe ile örülmüştür.
Paşa Hamamı
Sarı Ahmet Paşa tarafından Akhisar’da yaptırılmıştır. Paşa Cami’si ile birlikte yapıldığı sanılmaktadır. Kayıtlar 1469 yılını işaret etmektedir. Duvarlar yassı tuğla ve molozlardan örülmüştür. Klasik olarak soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşmaktadır. Soyunmalık kısmında sekizgen bir havuz, sıcaklık kısmında ise sekizgen bir göbektaşı vardır. Çatısı kubbe şeklindedir. Manisa Hamamları içinde önemli bir yere sahiptir.
Günümüzde halen kullanılan hamam Ulu Camii, 55. Sk., 45200 Akhisar/Manisa adresinde bulunmaktadır. 555 896 33 07 nolu telefon üzerinden randevu alınabilir.

Manisa Paşa Hamamı
Kuzey Hamam
Günümüzde faal değildir. Bulunduğu yerde kazı çalışmları yapılmakta olup, tarihi değeri olan bir mekandır. Yunt Dağı, Köseler 45110 Yunusemre/Manisa adresinde bulunan hamam kalıntıları, tarihi yerleri sevenlerin ziyaret ettiği yerlerdendir.

Manisa Kuzey Hamamı Kazı Alanı
Çukur Hamamı
İshak Çelebi Vakfiyesine akar olarak kayıtlı iki hamamdan biri olarak bilinen, Manisa Hamamları’ndan biridir. Dört eyvanlı merkezi kubbeli bir yapıdır. Kare planlı soyunmalık bölümü vardır. Tonozlu soğukluktan kubbeli ılıklık bölümüne geçilir. Sıcaklık ve halvetlik bölümleri ılıklığın doğusunda yer alır. Merkez kubbenin altında bulunan göbek taşı günümüzde yok olmuş ve kubbe bölümü yıkılmıştır.
İshak Çelebi, Şehzadeler / Manisa adresinde bulunmaktadır.

Manisa Çukur Hamamı
Cumhuriyet Hamamı
16. yüzyılda inşa edilmiş olan Cumhuriyet Hamamı Manisa Hamamları’ nın bir diğeridir. Hamamın ön cephesi bir dizi dükkan şeklinde yapılmıştır. Kuzeyde kadınlar bölümü yer alır. Bu bölümde kubbe ile örtülü ve şadırvan bulunan bir soyunma bölümü yer alır. Yıkanma bölümleri kare şeklindedir. Erkek bölümünün kapısı batı tarafındadır. Kadınlarda olduğu gibi kubbeli geniş bir soyunmalık bölümü yer alır. Bu bölümden bir tonoz ve üç kubbeli yıkanma kısmına geçilir. Çarşı, 1812. Sk. No:4, 45010 Merkez/Manisa adresinde yer alan hamam halen faal durumdadır.

Manisa Cumhuriyet Hamamı
Sasa Bey Hamamı
Manisa Hamamlarından olan Sasa Bey hamamının 1427 yılında Paşa Ali Bey’in oğlu Sasa Bey tarafından yaptırıldığı biliniyor. 19. yüzyılda onarımı yapılan, çifte hamam düzeninde, kadınlar ve erkekler bölümlerinden oluşan bir hamamdır. Yapımında taş ve tuğla kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı olup, soyunmalık ve sıcaklık bölümleri kubbe ile örtülüdür. Günümüzde erkekler bölümü faaliyetini sürdürmektedir. Ulu Camii, 45200 Akhisar/Manisa adresinde bulunan hamam, şehir hamamı olarak da biliniyor.

Manisa Sasa Bey Hamamı
Dilşikar Hamamı
Dilşikar Hatun Tarafından inşa ettirilen külleyinin bir parçasıdır. 1580 tarihinde yapıldığı sanılmaktadır. Dilşikar HAtun III. Murad’ın sancakbeyliği sırasında alaybeyi olarak görev yapan Ferhad Ağa’nın eşidir.
Çifte hamam olarak kuzey-güney doğrultusunda uzanır. Doğusu kadınlar, batısı ise erkekler bölümünü oluşturur. Soyunmalık kısımları kare planlı ve kubbe ile örtülüdür. Soyunmalıkların ardında ılıklık ve sıcaklık mekanları ile halvet hücreleri vardır.Duvarlar moloz taşlarla örülmüştür.

Manisa Dilşikar Hatun Hamamı
Hamamlar tarihteki yerlerini koruya dursunlar, artık temizlik kültürü evlerimizdeki banyolarımızda devam ediyor. Islak odalar ve duşakabinler gibi bölümlerle güncellenen banyo alışkanlıklarımız, yeni bir temizlik kültürü oluşturmuş durumda. Sizde evinizde bir duşakabin istiyorsanız bizimle iletişim sayfamızdan bağlantı kurabilirsiniz.