Banyo, Seramik

Seramiklerin İç Mekan Tasarım İlkelerine Göre Uygulama Örnekleri

Seramiklerin İç Mekan Tasarım İlkelerine Göre Uygulama Örnekleri

Konutlarda suya ve darbelere karşı dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü ile tercih edilen seramikler, gerek genel zeminlerde, gerekse banyo gibi ıslak mekanlarda kullanılmaktadır. Konut zeminlerinde genel olarak giriş, antre de tercih edilirler. Odalarda ise genellikle görünümü yumuşatmak ve maliyet unsuru ile parke tercih edilmektedir. Yazımızda seramiklerin iç mekan tasarım ilkelerine göre uygulama örneklerini inceleyeceğiz.

Konut iç mekanlarında mutfak ve banyonun yanında balkon ve teras gibi alanlarda da seramik sıklıkla tercih edilen ürünlerdendir. Gelişen teknoloji, seramik üretimini de olumlu etkilemiş, parke görünümlü, taş dokulu seramik desenleri görsel ve estetik unsurlarla kullanıma sunulmuştur. Göze hitap eden bu seramikler sırlı granit ya da porselen yapıda olabilirler.

Banyo Seramik Uygulamaları;

Seramikler artık tüm konut iç mekanlarda fonksiyonel ya da dekoratif amaçlı olarak kullanılmaktadırlar. En sık kullanım alanı banyo, mutfak ve tuvaletler olmaktadır. Zira konut iç mekanlarında ıslak hacimli ortamlarda zeminlerde olduğu kadar, duvarlarda da seramik kullanımı önerilmektedir.

Banyo karoları, sırlı granit veya porselen olabildikleri gibi, mat ya da parlak yapıda da olabilmektedir. Kayma riski dikkate alındığında, R10 ve R11 kaymazlık değerine sahip ürünler tavsiye edilmektedir. Ayrıca hijyen ve temizlik dikkate alındığında duvar karolarında parlak seramikler tercih edilmektedir.

 

Parlak Karo Uygulanmış Banyo

Parlak Karo Uygulanmış Banyo

Parlak Karo Uygulanmış Banyo

Yukarıdaki görsellerde, özel bir konutun banyo tasarımı gözükmektedir. Duvarlarda parlak dokulu 80×160 cm ebatlarda seramik kullanılmıştır. Zeminde ise aynı seramiğin 80×80 cm ebatlarda mat ve kaymaz dokulu yapıda olanı tercih edilmiştir. Seramiklerin iç mekan tasarım ilkelerine göre uygulama örneklerinden olan, temel tasarım ilkelerinden armoni göz önüne alınarak tasarım yapılmıştır. Ayrıca antrasit duşakabin ve antrasit lavabo dolabı tercih edilerek, kontrastlık oluşturulmuştur. Kompozisyonun odak noktası bu kısımlarda toplanmaya çalışılmıştır.

Banyo projelerinde açık renkli seramikler aydınlık bir ortam oluştururken, koyu renkli seramikler ise loş bir ortam oluşturmaktadır. Zeminde ise sağlık açısından kaydırmazlık sağlayan seramikler kullanılmalıdır. Bunlar kullanıcının kayarak düşmesine karşı tedbir olmaktadır. Banyo zemin tasarımlarında, kiri belli etmeyen orta koyulukta tonlar daha çok tercih edilmektedir.

Orta Koyulukta Seramik Uygulanmış Banyo

Orta Koyulukta Seramik Uygulanmış Banyo

Bu örnekte orta koyulukta seramik renkleri tercih edilmiş, mobilya gurubu ile uyumlu oluşturulmuştur. Seramikler, mekanda alt fon oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Seramikle uyumlu mobilya renkleri göze çarpmaktadır. Kullanılan armatür rengi ve mobilyalar birbiriyle uyum içerisindedir. Proje kompozisyonunda uyum, vurgu ve denge tasarım ilkelerine uygunluk gözükmektedir.

Zıtlık İlkesi ile Yapılmış Banyo Tasarımı

Zıtlık İlkesi ile Yapılmış Banyo Tasarımı

Bu projede de zıtlık tasarım ilkesi kullanılmıştır. Örnekte zemin seramiği duvar ile kontrast oluşturacak şekildedir. Duvarlarda açık tonlu seramik ve bordür kullanılmış, üzerinde ise koyu renkli boya uygulanarak kontrast oluşturulmuştur. Dekordaki mobilya ise duvar seramiği ile bütünlük oluşturacak tonda seçilmiştir. Islak hacim planlamalarında kullanılan her ürünün birbiri ile uyumu önem taşımaktadır. Bu uyum bazen seramik ve mobilya ile, bazen de seramik ve armatür grubu ile sağlanabilir. Tasarım seçim ve uygulanmasında kullanıcı ihtiyacı, estetik ve bütçe göz önüne alınan etkenlerden olmalıdır.

Kontrastlık İlkesi ile Yapılmış Banyo Tasarımı

Kontrastlık İlkesi ile Yapılmış Banyo Tasarımı

Yukarıdaki resimde ise, zeminde kaymaz mat 60×60 cm ebatlarda koyu renkli seramik kullanılmış, duvarda ise beyaz 25×75 cm  ebatlarda seramik mile kontrastlık sağlanmıştır. Tasarımlarda seramik seçimi yapılırken kullanıcının ihtiyacı en iyi şekilde karşılanmalı, planlama buna göre yapılmalıdır. Küçük banyolarda minimal ölçüler dikkate alınmalı, en ergonomik tasarımlar kullanılmalıdır. Gri tonlardaki seramikler en etkili fonları oluşturmaktadır. Ayrıca açık renkli seramiklere nazaran daha az kir belli ederler. Ahşap renkli objeler banyolara daha sıcak görünüm katarlar. Önceki örnekte, duvarların beyaz olması ortamı aydınlatıcı etki oluşturmuştur. Zeminin koyu olması da tasarıma estetiklik getirmiştir.

Birlik İlkesi ile Yapılmış Banyo Tasarımı

Birlik İlkesi ile Yapılmış Banyo Tasarımı

Seramiklerin iç mekan tasarım ilkelerine göre uygulama örneklerinden birlik ilkesi ön planda tutularak tasarlandığı bu mekanda ise, iki duvar arası duşakabin kullanılmış, iç mekanda bir hamam havası oluşturmak istenmiştir. Zemin ve duvarlar aynı renkte döşenmiş ve tasarım birlik ilkesi kullanılmıştır. Hamam temalı banyo tasarımlarında, mermer dokulu ve damarlı seramikler tercih edilmelidir. Örnekte ortamı aydınlatıcı ferahlık hissi oluşturan tonlar kullanılmıştır. Alandaki kurnayı vurgulayan onyx mermer özel ışıklandırma ile tasarlanmıştır.

Vurgu İlkesi ile Banyo Tasarımı

Vurgu İlkesi ile Banyo Tasarımı

Bu örneğimizde ise, iki duvar arası sarı (gold) profilli duşakabin kullanılmış, uyum için klozet arkasında da aynı renkleri içeren seramiklerle tasarımda vurgu ilkesi öne çıkarılmıştır. Zeminde ise açık tonlu seramikler kullanılarak kontrast bir etki sağlanmıştır.

Seramiklerin iç mekan tasarım ilkelerine göre uygulama örnekleri göz önüne alınarak, armoni, uyum, vurgu, denge, zıtlık, estetik ve birlik gibi özeliklerle dizayn edilmiş banyoları inceledik. Sizler de kendi banyolarınızı tasarlarken bu özellikleri göz önüne alarak, kişiliğinizi yansıtacak banyolar oluşturabilirsiniz. Size özel alanlar oluşturmak için hemen şimdi planlamaya başlayabilir, ihtiyaç duyacağınız yardım için bizimle “İletişim” sayfamızdan irtibata geçebilirsiniz.

 

KAYNAKLAR;

  • Seramik Türkiye Dergisi, Ocak-Şubat 2005
  • Milli Eğitim Bakanlığı, İç Mekanda Tasarım ve Ergonomi, 2014 Ankara
  • Konutlarda Seramik Kullanımının İç Mekan Tasarım İlkeleri Bağlamında İncelenmesi, Havva Kopan, 2019 İstanbul
  • https://planetofinterior.com/how-to-incorporate-ceramic-in-modern-interior-design/

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir