Seramik

SERAMİK ve SERAMİK İŞÇİLİĞİ FİYATLARI

Seramik Çeşitleri

SERAMİK ve SERAMİK İŞÇİLİĞİ FİYATLARI

Banyo ya da mutfaklarımızın yapısını değiştirmek istediğimizde ilk olarak karşımıza çıkan unsur karoların değişimi olmaktadır. Evimizin diğer yerlerinden farklı olarak, bu mekanlar ıslak zeminler içerdiği için değişim ve yenilenmeleri de kendine has malzemeler, ve işçilik fiyatları içermektedirler.

Duvar Seramiği Döşemesi

Duvar Seramiği Döşemesi

Hepimiz bir işe başlamadan önce, mutlaka fiyat araştırması yaparız. Bu yazımızda da sizlere yol göstermesi amacı ile banyo ve mutfaklarımızla ilgili karoları ve işçiliği ile ilgili genel fiyatlandırma konusunu ele aldık.

Fayans ve seramik işi için maliyetleri oluşturan ana başlıklar; işçilik, uygulanacak malzemenin fiyatı, sarf ( yardımcı malzeme ve ekipmanlar) malzemeler, ve nakliye ücretlerinden oluşuyor.

 – İşçilik;

Genellikle fayans işçiliği ücreti ustadan ustaya, muhitten muhite değişiklik gösteriyor. İşçiliği belirleyen etkenlerin başında yapılacak işin m² geliyor. Ayrıca eski seramiklerin sökülmesi, zeminin hazırlanması gibi etmenler de fiyatı etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Örneğin, seramikler sökülmeden üzerine seramik uygulamak ustaya ek yük getirmezken, söküm yapılarak zeminin hazırlanması ekstra iş gücü gerektirmekte. Kırım yapıldığı takdirde sıva ihtiyacı ortaya çıkacaktır ki bu da işin maliyetine doğrudan etki edecek ve fiyatı arttıracaktır. Bir diğer etmen ise ustamızın iş tecrübesinin işçiliğe ne kadar yansıma yapacağıdır. Ortalama olarak ele almak istersek işçilik m² fiyatının 150-300 TL arasında olduğu görülmektedir.

Seramik Döşeme Uygulaması

Solda duvar sağda yer seramiği döşemesi.

– Kullanılacak Malzeme;

Karolarda bir çok farklı tür ve farklı fiyat karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak  bakarsak, fayanslar 120-350 TL/ m², seramikler 200-800 TL/ m², doğal taşlar 400-2500 TL/ m²  arası fiyatlarla karşımıza çıkmaktadır. Fiyatlandırmada ana unsurlardan birini oluşturan karo seçimi, karşımıza çıkacak fiyatı da belirleyen ana unsur olacaktır. Satıcınız seçtiğiniz ürünün toplam   m² sini hesaplayarak size net bir fiyat sunacaktır. Bu işlemi yapabilmek için sizden kaplanacak alanın en, boy ve yükseklik verilerini isteyeceğini unutmayın.

– Sarf malzemeleri;

Bu malzemeler fayanslarımızın döşemesinde kullanılan yapıştırıcılar ve izolasyon sağlayacak malzemelerden oluşur. Ustamız seçtiğimiz karo türüne göre neye ihtiyacı olacağını belirler ve size bunu bildirir. Satın alma işleminden önce ustamızla birlikte bu ihtiyaçları kararlaştırmak gerekir. Genel olarak   m² başına 20-50 TL maliyet getiren sarf malzemeleri, fiyat çıkartırken atlanmamalıdır. Eksik olan malzemeler sonradan çok fazla maliyet çıkmasına neden olabilir. Örneğin yalıtım hesaplanmazsa,ileride alt kata su sızmasına yol açarak, aynı işin tekrar yapımına neden olabilir.

– Nakliye;

nakliye maliyetini ürünü aldığınız yerden talep edebilirsiniz. Eğer satıcınız size bu hizmeti sağlayamıyorsa, bir nakliyeci ile anlaşmanız gerekecektir. Bu durumda ürünü aldığınız yer ile evinize olan uzaklık belirleyici etken olacaktır.

Yer Seramiği Döşeme Örneği

Yer Seramiği Döşeme Örneği

BANYO ÖLÇÜSÜ ÇIKARMA

Alanınızın m² sini hesaplayarak ve yukarıda bilgilendirme amaçlı verdiğimiz fiyatları da göz önüne alarak genel bir maliyet hesabı yapabilirsiniz. Alan hesabında, kaplama yapılacak alanın öncelikle en ve boy ölçülerini almanız, ardında da yüksekliği ölçmeniz gerekir.

Banyo Ölçüsü Çıkarma

Banyo Ölçüsü Çıkarma

Örneğin; Yukarıdaki resme bakacak olursak yeşil çizginin uzunluğu boyu ifade edecektir. Bunu   4 metre varsayalım. Yine resimdeki kırmızı çizgi yüksekliği gösteriyor ve bunu da 3 metre olarak alalım. Bu durumda 3X4= 12 m² lik bir alanı ifade edecektir. Resimdeki klozet bulunan duvarım m² 12 olarak hesaplanacaktır. Banyomuzun tüm ve zemin duvar ölçülerini tespit ederek, alanını hesaplayıp topladığımızda, toplam  m²’ yi tespit etmiş oluruz. Tabi bunu yaparken kolon ve havalandırma boşluğu çıkıntılarını unutmamız gerekir. Toplam m²’ yi kullanarak, işçilik, karo ve sarf malzeme maliyetlerimiz  ile çarparak net bir maliyet hesabı çıkarabiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir