Banyo, Seramik

Seramik Çeşitleri, Özellikleri ve Bakımı

İnsanoğlu, yıllardır seramik ve benzeri ürünleri bir çok alanda kullanmaktadır. Hammaddeleri kilden oluşmaktadır. Kil çeşitli materyallerle bir araya getirilip şekillendirilerek pişirilir. Böylece bir çok yüzeyde kullanılabilecek seramikler elde edişmiş olur.

Genel olarak hepsi aynı gibi gözükse bile, seramiklerin yapıları farklı olmaktadır. Bu durum kullanım amaçlarına da yansımakta, farklı yüzeyler için farklı seramik yapıları ortaya çıkmaktadır.

SERAMİKLERİN SINIFLANDIRILMASI NE ANLATIR?

Seramiklerin dünya genelinde değerlendiren “yüzey aşınma değeri” olan PEI standartları vardır. PEI sınıflandırılması; PEI 1,PEI2, PEI3, PEI4 ve PEI5 şeklinde kodlandırılmıştır. Sistemin mantığı ise; bir az aşınmayı gösterirken, beş ise aşınmanın yoğun olduğu, ortak kullanım alanlarını ifade etmektedir. PEI 1, aşınmanın az olduğu zeminlerde, çıplak ayakla, terlik ve benzeri yumuşak tabanlı ayakkabılar ile kullanılabilen zeminlere karşılık gelmektedir. Evlerimizde kullanacağımız seramik çeşitleri bu sınıfa düşer.

1.Grup (PEI1): Kullanımın çok sık yapılmadığı yani bir ailenin ortalama düzeyde kullandığı banyolar için üretilen seramiklerin kullanıldığı gruptur. Konutlarda genellikle bu gruba bağlı seramikler kullanılır.

2.Grup(PEI2): Bir ev içerisinde banyodan daha sık kullanılan yerlere uygulanan seramik grubudur. Yani kapı girişleri, mutfak ve benzeri bölümlerde kullanılan seramikler bu gruba ait olmalıdır.

3.Grup(PEI3): Evlere döşenebilen tüm karolar bu grubun içine girmektedir.

4.Grup(PEI4): Evlere de uygulanabildiği gibi genel kullanım alanı orta seviyedeki işletmelerdir. Yani genellikle ayakkabıyla girilen, basınca karşı daha dayanıklı seramiklerin bulunduğu gruptur.

5.Grup(PEI5): En dayanıklı olan seramik grubudur. Çok yoğun kullanımın olduğu alanlarda kullanılmaktadır. Yani havuz kenarları, alışveriş merkezleri ya da yemekhane gibi yüzlerce kişinin ayak basabileceği alanlarda kullanılır. Evlerde kullanımı çok görülmemektedir. Ayrıca ev içi kullanım ihtiyaç da değildir.

Bunun dışında yine standartları belirlenmiş bir diğer kod sistemi de kaydırmazlık ile ilgili olan DIN51130 ile yapılan sınıflandırılmadır. Burada da R9 ile R13 arası sürtünme değerleri ifade edilmektedir. R9 düşük statik sürtünmeyi ifade ederken, R13 ise çok yüksek statik sürtünmeye karşılık gelmektedir.  Bu değerler seramiklerin fiyatlarına direkt olarak etki etmekte olup değerler arttıkça, maliyetlerde değişmektedir.

Seramikler yapıları gereği antibakteriyel ve  hidrofobik ( sıvıyı çekmeyen )özelliktedirler. Bu sayede  küf ve bakteri oluşumunu önleyen,  çok tercih edilen yapı elemanlarıdır.

SERAMİK ÇEŞİTLERİ

Porselen Karo:

Toz sıkıştırma yöntemiyle üretilen bu karolar, ince taneli ve su geçirmez olurlar. Kendi içinde mat, cilasız veya parlatılmış şekilde gruplandırılabilir. Farklı ölçülerde imalatı mevcuttur.

Taşocağı Karosu:

Doğal kilden oluşan ve cilalı-cilasız şekilleri bulunan karodur. Koyu kırmızı gölgeli olarak bildiğimiz karolar bu gruba aittir. Kırmızının yanında kahverengi ve gri renkleri de bulunur.

Meksika Karosu:

Genellikle el yapımı olan bu karolar, tasarımcının içerisine kattığı boyalara göre farklı renk ve dokularda üretilebilmektedir.

Terazzo:

Portland çimenteosu içinde granit veya mermer yongalardan oluşan karolara denir. Farklı kalınlık ve boy ölçülerinde bulunabilirler.

Yığışım Karosu:

Kalınlıkları 6 ile 20 cm arasında değişen bu karolar genellikle 5.grupa aittir. Kalınlıkları ihtiyaca göre farklı ölçülerde de üretilebilir vaziyettedir.

Çeşitli Seramik Örnekleri

Çeşitli Seramik Örnekleri

SERAMİKLERİN ÖZELLİKLERİ

Akla ilk gelen şeylerden özelliklerden biri sağlık.  Çünkü seramikler kir veya pas tutmazlar bununla birlikte toz kaldırmazlar. Ayrıca nemden etkilenmedikleri gibi nemi de tutmazlar bu sayede banyonuzda rutubet oluşumunun önüne geçerler. Koku yapmazlar. Doğal bir ürün olan yani çeşitli kimyasallarla etkileşime girmeyen bu ürün haliyle tepkime sonucu zararlı maddeler de salmaz.

Kolay temizlenen ürünlerdir. Sıradan deterjanlar sayesinde rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Ayrıca en önemli özelliği ve sağlıklı bir ürün olduğunu ispatladığı nokta da bebeklere herhangi bir zararının olmamasıdır.

Günlük veya haftalık temizlik işlemleri dışında herhangi özel bir bakımı gerektirmezler, ayrıca yapısı gereği yanmaz malzemelerdir. Birçok yangında hayat kurtarır vaziyettedirler.

EKONOMİK AVANTAJLARI

Uyumlu dokusu sayesinde sizi birçok mali külfetten kurtaracaktır. Örneğin banyonuzdaki karolardan biri kırılırsa, tamamını yenilemeniz gerekmez. Sadece kırılan karo yerine bir karo koymanız bütün işi halledecektir. Eskimeyen katı yapısı sayesinde yeni karoyla eski karolarınız arasında da bir fark görülmeyecektir.

Diğer kaplama modellerine göre en uzun vadeli kullanım sunar ve fiyat avantajı taşırlar. Birçok kişinin bilmediği bir özelliği de ısı yalıtımına yardımcı olmasıdır. Gerek üretim aşamasında kullanılan temiz enerji, gerek hammaddesinin doğadan gelmesi, gerekse de geri dönüşümlü bir malzeme oluşu, hem çevre için hem de sizin sağlığınız için çok önemli bir faktördür.

SERAMİK MODELLERİ

Sayısız renk, doku,desen ve boyut seçeneğini sunan seramiklerin ebatları da farklı farklı olmaktadır. Doğal mermer görünümlü,ahşap görünümlü ve mozaik yapıların bir araya gelerek plakalar üzerinde toplandığı modeller öne çıkmaktadırlar. Ahşap modeller ahşap görünümü elde etmek için ince uzun yapılarda üretilmekte olup, doğal taş ve traverten modelleri ise daha çok kare şeklinde imal edilmektedirler. Ayrıca yer ve duvar seramik karoları da farklı yapıda karşımıza çıkmaktadırlar.

BANYOM İÇİN HANGİ SERAMİĞİ SEÇMELİYİM?

Çok fazla desen ve renk seçeneği mevcuttur. Ev kullanıcısı olarak bakarsak; bizim için en önemli özellik su emme oranları ve kaydırmazlık olacaktır. Keza banyolarımızda kullanılacak seramikler, sürekli su ve neme uzun süre maruz kalacaktır. Bu sebeple banyolarımızda kullanacağımız seramiklerin su emme oranlarının yüksek olmalıdır. Ayrıca kolay temizlenebilen ürünleri tercih etmemiz, kullanımımızı kolaylaştıracaktır.

Yapılarının yanı sıra görünümleri de çok farklı olan seramikleri seçerken, renk ve görünümleri de göz önüne alırız. Bu durumda birçok desen ve ebatla karşılaşırız. Banyo alanımız dar ise küçük ebatlı seramiklerden seçim yapmamız, mekanımızın daha geniş görünmesini sağlayacaktır. Ayrıca, duvar kaplaması içinde parlak görünümlü ürünleri tercih etmek, dar alanlarımızın daha aydınlık olmasını da sağlayacaktır.   Doğru renk ve model seçimi ile küçük alanlar aydınlık ve daha ferah bir görünüm kazanacaktır.  Genel kural zemin için mat görünümlü kaydırmaz yapıları tercih etmek, duvarlar için ise parlak görünümlü yapıların tercihi yönünde olmalıdır.

BAKIMLARI KOLAY ÜRÜNLERDİR

Karolarımızın düzenli olarak süpürülmesi gerekir.  Doku özelliği sayesinde toz kaldırmazlar. Bu da onların tozu tuttuğu anlamına gelir. Haliyle tozu fazla tuttukları için düzenli olarak süpürülerek tozdan arındırılmaları gerekmektedir. Seramiklerimizi süpürmek doğru bir yöntemdir ancak ne yazık ki tamamen yeterli değildir. Ne kadar süpürürsek süpürelim, tozu tutma özellikleri sayesinde tozun tamamını seramikten arındıramayız. Bu yüzden ayrıca düzenli olarak yıkamak yada paspaslamak gerekmektedir. Daha sağlıklı bir çözüm istiyorsanız seramiklerinizi yıkamadan önce deterjanlı bir suyla silmeniz gerekir. Burada kullanacağınız deterjana dikkat etmeniz gerekir. Çünkü çok güçlü ve aşındırıcı bir deterjan kullanırsanız bu harçların zarar görmesine ve aşınmasına sebep olur. İlerleyen zamanlarda da harçlar etkisini yitirir ve seramik karolar yerinden oynayabilir. Bu sebeple marketlerde satılan sıradan deterjanları kullanmanız yeterlidir. Zaten kiri fazla tutmayan seramikler için çok güçlü deterjanlar kullanmak da gereksizdir. Karoları sildikten sonra temiz ve ılık bir suyla tamamen yıkamanız onları tamamen temiz hale getirecektir.

İçerisinde amonyak bulunan temizleyicileri kullanmanızı kesinlikle önermiyoruz. Amonyak içerdiği bileşenler yüzünden sıvaların rengini alabilir. Bu durumda da ortaya kirli olmayan ancak kirli görünmeyen bir ortam sunar. Aynı zamanda yağlı temizleyiciler de kullanmak bu ve benzeri etkileri göstereceği için yağlı temizlik gereçlerinden de sakınmalısınız.

SERAMİK UYGULAMASI

Uygulama esnasında su terazisi gibi hizalamaya yardımcı ekipmanlar kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca kullanılan seramik ölçüleri uygulama ölçüleri ile tam olarak örtüşmeyebilir. Bu durumda bazı yerlerde seramikleri keserek yerleştirmeniz gerekebilir. Bunun içinde mutlaka bir seramik kesici kullanmanız gerekir. Aksi halde seramikleri düzgün ebat ve yapıda kesmeniz mümkün olmayacaktır. Dolap ve lavabo altı, kapı arkası gibi görünmeyen bölümlere yarım seramikleri denk getirerek uygulamak, sık kullanılan alanlarda ise tam seramikleri kullanmanız başarılı bir döşeme yapmanıza olanak sağlayacaktır.

 

4 thoughts on “Seramik Çeşitleri, Özellikleri ve Bakımı

  1. İlkgun salih dedi ki:

    Seramiklerin boyandigive cilaladigini bazı sitelerde dekorasyon sitelerinde görüyoruz .bu ne kadar doğru uygulamadır. Arada sırada bizde böyle uygulama yapmamız doğru olur mu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir