Nasıl ki bir insanın veya hayvanın ayakta durmasını ve bir takım hareketler yapmasını iskelet sağlıyorsa, duşakabin profilleri de duşakabin için aynı özelliği görmektedir. Yani duşakabinin ayakta durmasını sağlarken, aynı zamanda diğer aksamların yükünü de taşıyan önemli bir faktördür.
İnsan örneği aynı zamanda bina örneği olarak da şekillendirilebilir. Binanın kolonları sıkıntılıysa bina en ufak sarsıntıda yıkılabilir. Duşakabin profillerinin önemi yine burada da kendini gösterir. Kaliteli ve sağlam bir duşakabin arıyorsanız ilk bakmanız gereken noktalardan biri duşakabinin profilleri olmalıdır.
Üretici firmaların sıklıkla yaptıkları yanlışlardan biri kalitesiz profilleri daha iyi göstermek için profillere boya vb. işlemler uygulayarak kaliteli göstermeye çalışmalarıdır. Bu tarz yanlışlardan kesinlikle kaçınmalısınız. Bir duşakabin gözünüze güzel göründüyse direk onu alma taraftarı olmadan önce mutlaka kalitesine bakmalısınız. Bu çok sık yapılan yanlışlardan biridir.
Öte yandan bir duşakabin profilinin kaliteli olması güzel görünmeyeceği anlamına gelmez. Kaliteli duşakabin profillerinde de yine aynı şekilde oldukça şık tasarımlarla karşılaşabilirsiniz.
Ayrıca tercih edeceğiniz duşakabin profilinin banyonuzla da uyumlu olması, görsel açıdan sizi tatmin edecektir. Ve bütün bunlara kaliteli, şık ve banyonuzla uyumlu bir duşakabin profiline iyi bir araştırmadan sonra uygun bir fiyata sahip olabilirsiniz.
Üç adet duşakabin profili bulunmaktadır, bunlar; beyaz profil, mat krom profil ve parlak krom alüminyum profillerdir.
Beyaz duşakabin profillerinin zaman içerisinde oksitlenme sebebi ile boyalarının kabarması gibi bir ihtimal söz konusudur. Mat krom duşakabinlerde ise, boyanın kabarması gibi bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz olmamakla birlikte yine zaman içerisinde oksitlenme gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Genellikle parlak krom alüminyum duşakabin profillerinde bu tarz problemlerle karşılaşılmamaktadır ve hem dekoratif hem de kalite ve uzun ömürlülük anlamında en sık tercih edilmekte olan duşakabin profili de; parlak krom alüminyum duşakabin profilleri olmaktadır.
En sık karşılaşılan problemlerden biri, beyaz duşakabin profillerindeki oksitlenme problemidir. Bu problem kendini zaman içerisinde gösterir ve bir süre sonra duşakabininizde kararmalar meydana gelir.
Mat krom vb. kaplama profillerde ise bu tarz problemlerle karşılaşmazsınız dolayısıyla tercihinizi bu yönde kullanırsanız daha uzun kullanımlı bir duşakabin modeli elde etmiş olursunuz. Aynı zamanda kaplama duşakabin profillerinde kabarma vb. basit sıkıntılarla da karşılaşmazsınız.
Profil Kaplama Şekilleri;
Duşakabin seçimi kadar, görünen monte aparatlardaki ve dekor amaçlı cam panellerle buluşan apliklerdeki malzemelerin seçimi de önemlidir. Duşakabinlerle ilgili en sık rastlanan arıza ve şikayetler genelde bu aksesuarların işlevlerini yerine getirmemesiyle başlar. Sabunluk, raf, havluluk dışında, duşakabinin asıl aşınmaya maruz kalacak yerleri olan sızdırmaz contaları, fitilleri ve rulman(tekerlek-ray) sisteminde meydana gelebilecek arızalar, en baştaki malzeme seçiminde doğru adımlar atarak engellenebilir. Asıl malzemedeki plastik kullanımı yerine pirinç ve alüminyum daha uzun ömürlü bir sistem yaratır. Aplikler ve aksamlara uygulanan dış kaplama çeşitleri ise şunlardır;
Akımsız Nikel Kaplama
%4 ile %12’ye kadar fosfor içeren alaşımlı bir kaplamadır. Sürtünme katsayısı düşüktür, özellikle korozyona karşı yüksek dirençli bir tabaka oluşturur. Bu yöntemle, alüminyum, pirinç, bronz gibi alaşımlara, çelik ve metalik malzemelere akımsız nikel kaplama yapmak mümkündür. Kimyasalın ulaştığı her yerde, kaplama homojen bir yapıya sahiptir. Akımsız Nikel Kaplama ile malzeme, önce 500-600 HV (48-52 HRC)’ye kadar sertleştirilir. Kaplama sonrası uygulanan 390oC’lik ısıl işlemle, kaplama sertliğini 1000-1100 HV (58-60 HRC)’ye kadar çıkarmak mümkündür. Yüzey kayganlığı, sert krom kadar iyidir ve sürtünme açısından doğal bir ray görevi üstlenir. Korozyona karşı korunacak parçalara 20-30 mikron, sertlik istenilen parçalara 30-40 mikron kaplama uygulamak yeterlidir. Çukur ve kör deliklere de eşit kalınlıkta doku uygulayarak, pürüzsüz bir yüzey görünümü sağlar.
Siyah Krom Kaplama
Okside edilmiş krom partikülleriyle uygulanan bir kaplama yöntemidir. Siyah krom ile kaplanacak yüzey, proseslerden geçerek dekoratif amaçlı mat yada parlak olarak kaplamaya hazır hale getirilir. Kumlama ve polisaj işlemiyle çeşitli efektler elde edilir. Siyah Krom Kaplama yöntemi özellikle tekstil, makine ve silah sanayisinde tercih edilmektedir.
Sert Krom Kaplama
Aşınmaya karşı direnci yüksek, 950-1100 HV sertliğine sahip, pas ve aşınmaya olan dayanıklılığıyla birlikte, en çok tercih edilen ve uzun ömürlü bir kaplama çeşiti haline gelmiştir. Sert krom ile kaplanacak yüzey, kumlama ve polisaj işlemi gibi proseslerden geçerek dekoratif amaçlı mat yada parlak olarak kaplanır.
Sert Eloksal Kaplama (Dönüştürme)
Yüzey işlemi, bir kaplama olmayıp, sadece alüminyumun kendisini oksitleyerek bir tabaka oluşturmasıdır. Söz konusu sert tabaka anodik film oluşumu esnasında metal tüketimiyle gerçekleşir. Film kalınlığı 40-80 mikron arasıdır, Alaşımlı alüminyum üzerinde 800-850 HV elde edilebilmektedir. Sert Eloksal Kaplama da tekstil, silah ve medikal alanlarında tercih edilmektedir, oldukça ucuz bir teknolojidir.
Renkli Eloksal Kaplama
Anodize edilmiş alüminyuma, özel renklendirme yöntemiyle istenilen renkte kaplama yapılmasına olanak sağlayan bir anodizing işlemidir. Renk seçimi olması nedeniyle tercih edilmektedir. Alüminyum üzerine uygulanan en iyi renklendirme yöntemi olarak bilinmektedir.
PROFİL BOYALARI
Duşakabin profil boyama yöntemlerinde eğer doğru teknik kullanıldı ise boyama işleminden geçmiş olan duşakabinin deforme olması, kararması ya da duşakabin profilinden ayrılması gibi problemlerle kullanıcıların karşılaşma riski neredeyse imkânsız seviyededir.
Duşakabin profillerini boyama esnasında kullanılması gereken bir takım özel teknik yöntemler bulunmaktadır. Bu işlemi kısaca özetleyecek olursak, duşakabin profili boyanmadan önce ilk olarak yapılması gereken işlem alüminyum profillerin yağ ve diğer pisliklerden arındırılmasıdır. Daha sonra ise, boyanın duşakabin profili yüzeyine problemsiz bir biçimde yapışmasını sağlamak amacı ile ve bir takım asitler yardımıyla kromat işlemine başvurulur. Bu işlemin uygun bir biçimde yapılması, boya ve duşakabin profili üzerinde manyetik alan sağlanması ile gerçekleştirilmektedir. Son olarak boyanmış olan duşakabin profili, yüksek ısı dereceli fırına sokularak boyanın yüzeye tam olarak yapışması sağlanır ki bu yöntemlerden doğru sıralama ve hatasız bir biçimde geçirilmiş olan duşakabin profilleri yüzeyinde bulunan boyanın çıkması yukarıda da bahsettiğimiz üzere imkânsıza yakın seviyededir.
Duşakabin profil boyaları bu yöntemle sabitlendiği hâlde ortaya çıkan arızaların geneli ise, duşakabininizin temizliğinde kullanmış olduğunuz maddelerin kimyasal içerik oranı ile örtüşmektedir. Bazı kimyasallar, boyanın kararmasına sebep olarak duşakabin profillerinde deformasyona sebep olabilmektedir. Bu gibi sıkıntılar ile karşılaşmak istemeyen duşakabin kullanıcıları, duşakabin temizliği esnasında doğal ve kimyasal içermeyen temizlik maddeleri kullanma yoluna gidebilir yahut kimyasal kullanacaksa bile bu maddeleri yalnızca zemin seramiğinde kullanma konusunda dikkatli ve özenli davranabilirler.
Merhabalar duşakabinimizin alimunyum krom profillerinde deterjandan dolayı leke kaldı onun bir çözümü var mıdır ufak rötuş ya da boyama gibi