Bir duşakabini estetik gösteren iki ana unsurdan biri cam paneller, diğeri de alüminyum profillerle oluşturulan iskelet yapısıdır. Duşakabin modelleri birçok farklı tipte cam kullanılarak üretilebilirler. “Duşakabinlerde Cam Çeşitleri ve Cam Seçimi” başlıklı bu yazımızda siz okurlarımıza, seçim yaparken yol gösterecek, kabin camları hakkında genel bilgileri bir araya getirmek istedik.
Duşakabinlerde Cam Çeşitleri
Duşakabinlerde cam çeşitleri iki tiptedir. Bunlardan biri eski kabinlerde gördüğümüz pleksiglass yani mika cam paneller ve diğeri de günümüzde sıkça tercih edilen temperli cam panellerdir. Şimdi bunları sırasıyla inceleyelim.
Pleksi Glass ( Mika ) Cam Paneller
Mika cam paneller, polistren parçacıkların birbirleriyle kenetlenerek oluşturdukları yapay bir plastik tipidir. 100-120° dereceye kadar ısıtılarak, kalıplar yardımıyla şekillendirilir. Kolaylıkla kesilebilen ve işlenen hafif yapıda bir malzemedir. Piyasaya ilk çıkan duşakabin modellerinde kullanılmıştır. Günümüzde hala, ekonomik fiyatlı kabin modelleri olmaları ile tercih edilmektedirler.
İlk piyasaya sürüldüklerinde kalınlıkları yaklaşık olarak 3-3,5mm civarındaydı. Geçen zaman içinde, maliyetleri düşürmek isteyen üreticiler, önce 2,8mm’ ye ardından da 1,8mm ‘ye kadar indirdiler. Bu durum tıpkı ekmek fiyatlarında yaşadığımız gibi bir sonuç ortaya çıkardı. Eskiden standart olarak 400gr ekmek alırken, günümüzde ise 220gr civarında ekmek alabiliyoruz.
Pleksi glass panellerde cam gibi kırılma ve dökülme yaşanmaz. Bu paneller zorlandıklarında çatlama yaparlar. Çatlaklar, yapılarında bir çizgi gibi kendini belli eder. İncelen yapıları nedeni ile çatlama riski artmış durumdadır. Çatlaklar su sızdırma sorununa yol açabilir. Kullanımda zorlanmamaları, yüzeylerine sert ve keskin darbeler almaları gerekmektedir.
Artıları
Hafiflik:
Pleksi glass camların ağırlıkları, temperli camlara göre çok çok küçüktür. Bu da imalat ve montaj sırasında bir avantaj oluşturur.
Düşük Maliyet:
Mika cam paneller, temperli cam tiplerine göre düşük maliyetlidir. Bu da fiyat konusunda bir ekonomik olmasını sağlar.
Eksileri:
Kırılabilirlik:
Yukarıda da değindiğimiz gibi mika camlar ince yapılı oldukları için kolay çatlama yapabilirler. Bu da uzun süreli kullanımda bir dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.
Temizlik:
Mika panellerin üzerindeki baskılar girintili çıkıntılı bir yüzey meydana getirir. Bu özellik, onların cam paneller kadar kolay temizlenmesini engeller. Temizlikleri uğraştırıcı ve zaman alıcı olabilir.
Temperli Cam Paneller
Modern duşakabinler, ister sürgülü kapılı duşakabinler olsun isterse menteşeli duşakabin modelleri olsun, temperli cam panellerle üretilmektedir. Temperli cam duşakabinler, mika camlı kabinlere göre birçok kullanım avantajı sağlamaktadırlar. Temperli camlar güvenlik camları olarak da bilinirler ve birçok yerde kullanılırlar. Temperli camın en büyük özelliği kırılma anında patlama ile zar gibi küçük parçalara ayrılarak, hayati tehlike oluşturacak yaralanmaların önüne geçer.
Bu cam tipi normal camlara göre oldukça dayanıklıdır. Normal camdan 5 kat daha fazla direnç gösterme özellikleri vardır. Fakat kullanımında kenarlarından darbe almaması gerekir. Kenarlarından aldığı darbeler camın patlamasına neden olabilir.
Temperli duşakabin camları, sürgülü kapılı kabinlerde 4,5 ve 6mm olarak üretilip kullanılırken, menteşeli kabinlerde ise 6, 8 ve 10mm olarak kullanılmaktadır. Fayda değer karşılaştırmasına göre ideal cam kalınlığı 5mm olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira cam kalınlaştıkça ağırlığı artmakta ve kullanılan tekerleklere (rulman), fazla yük binmesi söz konusu olmaktadır.
Temperli Cam Çeşitleri
Duşakabinlerde cam çeşitleri içinde en çok seçeneği temperli camlar sağlamaktadır. Bunları şu şekilde sayabiliriz;
Şeffaf:
Şeffaf camlar bir çok farklı modelde karşımıza çıkan ve sıklıkla kullanılan çeşitlerin başında geliyorlar. Temperli cam çeşitleri içinde en ekonomik olanları da bu cam tipi olmaktadır.
Karolajlı Camlar:
Üzerinde çizgilerle karelere ayrılmış bölümler bulunan camlardır. Karolajlı camlar, temper makinesine girmeden önce, serigrafi uygulaması ile boyanır ve desen oluşturulur. Ardından tempere giren cam ile bütünleşen serigrafi baskı, özellikle kazınmadığı sürece camda ömür boyu kalan bir desen meydana getirir.
Renkli Camlar:
Birçok farklı çeşidi bulunan renkli camlar, dekorasyonda öne çıkan bir atmosfer oluşturur. Işığı filtreleme özellikleri vardır. Üretim aşamasında özel olarak renklendirilirler. Füme, siyah, mavi, yeşil, turuncu, mor, gri ve beyaz gibi seçenekler sunarlar.
Reflekte (aynalı):
Reflekte, yani aynalı camlar, ışığı yansıtma özelliği ile duşakabinlerde cam çeşitleri içinde farklı bir yere sahiptir. Bu sayede kabin içi net olarak görünmez ve mahremiyet sağlanır. Reflekte camlar aynı zamanda ortamın geniş görünmesine de katkıda bulunur. Reflekte (aynalı) duşakabin camları maliyet olarak şeffaf ve karolajlı camlara göre oldukça yüksektir.
Kumlama Cam Desenleri:
Şeffaf camlar üzerine, folyo kaplaması yapılarak, kumlama makinesine sokulur. Makinede yüzeyine özel ince bir kum püskürtülür. Makineden çıkan camın folyoları sökülerek desen oluşturulmuş olur. Mahremiyet sağlayan kumlama desenli camlar, su ve kireç lekelerinin de görünmesini önler.
Dekoratif Camlar:
Bu tip camlarda üretim aşamasında özel tekniklerle cam işlenir ve desen oluşturulur. Maliyeti renkli camlar gibi yüksek olmaktadır. Farklı renk ve desen seçenekleri uygulanan camlardır. Fakat desenler üretim sırasında yapıldığı için değiştirilmesi mümkün olmaz. Duşakabinlerde cam çeşitleri içinde, genellikle ithalatı yapılarak üretimde kullanılan uzak doğu menşeili modellerdir.
Lamine Camlar:
Lamine cam, iki veya daha fazla cam tabakasının arasına polimer bir tabaka yerleştirilerek birleşmesinden yapılır. Bu tabaka, cam kırıldığında onu bir arada tutar. Maliyetleri çok yüksek olduğu için duşakabinlerde çok nadiren karşımıza çıkan cam tipidir.
Duşakabinlerde cam çeşitleri seçeneklerinin fazla olması, kullanıcıların banyolarına göre seçim yapmasına imkan vermekte ve bir çok farklı görünümlü modelin oluşturulmasını sağlamaktadır.
Temperli Camların Artıları
Dayanıklılık:
Duşakabinlerde cam çeşitleri içinde en dayanıklı seçenekleri temperli camlar sağlamaktadır. Isıl işlem görmeleri, camın mekanik dayanıklılığını artırmış olur. Bu sayede darbelere karşı normal camlara oranla beş kat daha dirençli olurlar.
Güvenlik:
Temperli camlar, kırılma anında patlama ile küçük küt parçalara ayrılırlar. Bu parçaların ufak olmaları keskinliği de azaltır. Böylece ölümcül yaralanmaların önüne geçilmiş olur.
Isı Dayanıklılığı:
Temperli camlar normal camlar gibi ısıdan etkilenmezler. Normal camlar ısı değişiminde çatlama ve kırılma yapabilirken bu durum temperli camlarda problem oluşturmaz.
Kolay Temizlenme:
Cam yapısı gereği bakteri ve mikropları bünyesinde çok fazla tutmaz. Ayrıca kir ve kireç parçacıklarının da temizlenmesi kolaydır.
Temperli Camların Eksileri:
Tekrar İşlenemezler:
Ölçülendirilip kesilen ve delinen camlar, temperlendikten sonra herhangi bir işlenme tabi tutulamazlar. Bu kabin imalatında olumsuz bir durumdur. Yanlış yapılan bir camın kullanılması mümkün olmayacaktır.
Maliyet:
Temperli camların fiyatları normal camlardan daha yüksektir. Bu, ekonomik olarak olumsuzluk oluşturur.
Cam Seçimi
Duşakabinlerde cam çeşitleri içinden tercih yapılırken, dayanıklılık, güvenlik, temizlik kolaylığı ve tasarım uyumu gibi faktörler göz önüne alınmalıdır. Mika camlar ekonomik olarak avantaj sağlarken, temperli camlar yukarıda saydığımız alanlarda avantajlı olmaktadırlar.
Duşakabin Cam Fiyatları
Duşakabinlerde cam çeşitleri farklı fiyatlar üzerinden işlem görmektedir. Duşakabin camlarında fiyat metrekare üzerinden hesaplanır. Bu durum kullanılan cam panellerin büyüklüklerine göre farklı fiyat vermesine neden olmaktadır. Ortalama olarak temperli camlar metrekare başına 12 ila 40 dolar arasında fiyatlarla karşımıza çıkmaktadırlar. Pleksi glas camlar ise kalınlıklarına göre 8 ila 18 dolar arasında fiyatlarla satışa sunulmaktadır.
Duşakabinlerde cam çeşitleri hakkında belirsizlik yaşıyor ve bilgi eksikliği olduğunu düşünüyorsanız, bizimle “İletişim Sayfamız” üzerinden ya da irtibat numaramızdan bağlantı kurarak teknik bilgi ve fiyat teklifi isteyebilirsiniz. Sizlere kaliteli hizmet ve bilgi sağlamak, misyonumuzdaki en temel kuralımızdır.
KAYNAKLAR:
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Pleksi
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Cam
- https://www.pixartprinting.co.uk/blog/what-is-plexiglas/