Duşakabinlerin listesi bir kitap kadar yer tutacağı için, genelde böyle bir listeyle karşılaşmazsınız. Duşakabin fiyatları için internet veya sahada yaptığınız bir ön araştırmadan kafası karışmış olarak dönebilirsiniz. Hem malzeme, hem model açısından sonsuz kombinasyon olasılığı sağlayan duşakabinler, her eve özel olarak yapılmaktadır. Demonte kabinler hariç, her evin duşakabin maliyeti birbirinden çok farklı tutar. Nedir farklılıkları yaratan 7 etmen;
1) Cam veya pleksi tercihi
Duşakabininizi, güvenlik, esneklik, estetik seçeneklerden dolayı cam veya mika(pleksi) tercih edebilirsiniz. Bu da fiyatta firmasına göre fark yaratacaktır. Sadece panel ve kapı seçiminiz için, 100×100 ölçülerinde bir pleksiglass ile temperli cam arasındaki fark şöyledir; 1,8 mm kalınlığında pleksiglass(mika)malzemeyle üretilmiş duşakabinler 2000 TL’den satılırken, 4mm temperli camla üretilmiş duşakabin fiyatları 2.800 TL’den başlamaktadır. Temperli camın 6 – 8 ve 12 mm kalınlığında olanları için, fiyat paralel olarak artış gösterir.

Polistren(mika) Camlı Bir Duşakabin
2) Çerçeve ve menteşe seçimi
Kapısı olan bir duşakabin modeli seçtiyseniz bu ya sürgülü olmalıdır ya da menteşeli. Menteşeli kapılarda, menteşe ve kapı kolu gibi aksamların, malzemesinin işlenme biçimi nedeniyle fiyat farkı oluşabilir. Alümiyum eloksal kaplama, plastik ve sert krom kaplama arasında fiyat farkı oluşabilir. Sürgülü duşakabinlerde kullanılan rulman sisteminin malzemesinin maliyeti, menteşeli kabinlerde kullanılan malzemenin maliyetinden düşüktür.

Yaprak Menteşeli Duşakabin
3) Cam kalınlığı ve büyüklüğü
Duşakabin fiyatları cam kalınlıklarından etkilenmektedir. Türkiye’deki cam proses teknolojisinin ürettiği minimum cam kalınlığı 4 mm’dir. Bu kalınlık 6 – 8 – 12mm olarak artış gösterir. 4 ve 6 mm kalınlığında ki camlar genellikle kalın profilli duşakabinlerde kullanılır. 8, 10 ve 12 mm kalınlığında ki camlar tek parça, hacim olarak büyük ölçü duşakabinlerde ve profilsiz olarak kullanılırlar. 4 ve 6 mm camlar kayar kapı olarak üretilirken, 8, 10 ve 12 mm camlar kapı şeklinde, menteşeli olarak yapılırlar. Ayrıca temperli camlar, profil boyu olarak 90×90 – 100×100 ölçülerindedir. Temperli camla üretilen duşakabinin diğer malzemelerle beraber toplam maliyeti ortalama ile 1500 arasındadır.
4) Duş zemini alacak mısınız?
Duşakabin fiyatları, tekne ve küvet gibi ilavelerle değişiklik göstermektedir. Duşakabin yaptırırken genelde, eskimiş küvet veya duş zeminini değiştirmek veya komple bir şıklık yakalamak için duş zemini de alırız. Duş teknesi, küvet ve jakuzi bunların bazılarıdır. Pek çok şekil, model ve malzeme seçenekleri bulunan çeşit çeşit küvet ve duş teknesi vardır. Son yıllarda daha çok pürüzlü yüzeyler tercih edilmektedir; bu da ince işçilik gerektirdiğinden maliyeti etkilemektedir. Duş teknesi fiyatları ölçüye göre değişmekle birlikte 1200 TL den başladığı görülmektedir. Küvet fiyatları ise ölçüye, kare, oval veya dikdörtgen olmasına, boya kalitesine, ısıtma sistemi veya küvetin oturma alanı bulunup bulunmamasına, küvet içinde hidro masaj sistemi kullanılıp kullanılmamasına göre değişmektedir. Jakuzi fiyatlarıysa hızla düştüğü için, jakuziler de son yıllarda daha çok tercih edilmeye başlamıştır. Jakuzilerinse fiyatları, hidromasaj basınç ve başlık sayısına göre değişir.

Oval Duş Teknesi
5) Kargo- montaj ve servis bedelleri
Duşakabininizi dilerseniz anlaştığınız firmanın servisine monte ettirin, dilerseniz kendiniz demonte kabin kurulumunu gerçekleştirin, her iki türlü de genellikle kargo bedelleri fiyata dahil değildir. Ya firmanın belirlediği ücretle kendi servisi getirir ya da nakliye tutmak durumunda kalırsınız; bu da ek maliyet getirecektir. Tabi firmanın semtinize ve evinize uzaklığı da önemlidir; bu yüzden evinize yakın mağazaları dolaşarak duşakabin seçmeniz önemlidir. Bazı firmalar servis ücreti adı altında işçilik ücreti alabilir, bu da fiyata 250 ile 500 tl arasında yansır. Kendi imkânlarınızla getirme şansınız varsa maliyeti bu açıdan sıfıra indirebilirsiniz.
6) Duşakabin fiyatları modele göre farklı olabilir
Duşakabin fiyatları modelden modele farklılık gösterebilir. Çeşitli modeller bir birinden oldukça farklı fiyat aralıkları sunmaktadır. En basitinden duş panelinizi kare ya da dikdörtgen yerine oval seçmeniz bile fiyat oynamasına sebep olur. Cam modellerden yuvarlak model, biraz daha maliyetlidir; dört tarafı camdır ve bu da camın işçilik masrafı çıkarmasına, fiyat farkı oluşmasına sebep olur.
Duşakabin şeklinin dışında, aksam veya özellik olarak ekletmek isteyebileceğiniz ayrıcalıklar fiyatı arttırır. Lüks aksamlar, yukarda belirttiğimiz hidromasaj sistemi, sun shower için UV ışıklandırması ve izolasyon, ısıtma panelleri, ses, kamera ve müzik sistemi vb… özelliklerin her biri kendi fiyat aralığına sahiptir. Firmaların ithalat ve dış ticaret kapasiteleri bu son teknoloji ürünlerinin satışı açısından doğrudan fiyat belirleyen etmendir.
7) Firma tercihi
Duşakabin piyasasında küçük üreticiler dışında piyasanın %50’si Koçtaş, İkea ve Praktiker gibi mağazaların elindedir. Bu mağazalarda standart ürünleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Daha özel ürünler arayan kullanıcıların, direkt duşakabin üretimiyle ilgilenen firmalara yönelmesini öneriyoruz.
Büyük alışveriş merkezlerde bulabileceğiniz duşakabin modellerini daha uygun fiyatlara alabileceğiniz, daha sıradan sistemlerdir. Büyük mağazalar, duşakabin fiyatlarını düşürmek amacıyla Çin malı malzemeleri veya hurdadan bozma malzemeleri toptan ve ucuza alarak dönüştürebilmekteler. Sorun çıkarmayacak, kaliteli bir duşakabin için ortalama fiyat 3500 TL’ civarındadır. Bunun yanında bir çok küçük üretici ve aracı firma, duşakabin satış ve servisini mahallenize veya binanıza getirir, her zaman daha yakın olan avantajlı görünür.