Duş almak herkes için aynı olmayabilir. Bazılarımız nefret eder, bazılarımız ise keyif alır. Günlük yaşantımızda duş yapmamız zorunlu olduğundan, nefret edenlerin de başka seçeneği yok. Ancak çoğu insan duş zamanını sadece temizlenmek için kullanıyor, oysaki bilinmeyen birçok yararlı ve zararlı yönü var.
Şimdi duş zamanı neler yapmalı, neler yapmamalı bunlara birlikte bakalım.
ERKEKLERDE DUŞ SIRASINDA VE SONRASINDA BAKIM
Erkekler genelde duş sırasında ve sonrasında saçlarına hiç bakım yapmadığından ya da yanlış bakım yaptığından bir süre sonra saç tellerinde kırıklar veya saç dökülmesi ile yaşayabilirler.
Erkeklerin saç tipleri kadınlarınkine göre daha kurudur ve bu sebeple daha fazla dökülür. Bunun için saç tiplerine uygun şampuan veya sabun kullanıp kırılmaları önleyebilir ve saç dökülmesini azaltabilirler. Ayrıca duş sırasında ya da sonrasında saç kremi ile bakım yapıp, nem oranını dengelerler ise daha sağlıklı saçlara sahip olabilirler.

Erkek Saç Bakımı
Erkeklerin yaptığı diğer bir yanlış ise, duştan sonra saçlarını yüksek ısı seviyesindeki bir kurutma makinesi ile kurutmaktır. Saç kurutma makinelerini yüksek ısı ile kullanmak, saç köklerinde zayıflama ve kuruma meydana getirebilir. Bu yüzden saçlarınız için en sağlıklısı saç kurutma makinesi ile değil, saçlarınızın nemini havlu ile alıp saçlara bir uygulama yapmadan kendi kendine kurumaya bırakmaktır.
Saçların daha sağlıklı bir görüntü kazanması için ise duştan sonra sprey sıkmamalı veya jöle sürmemeli, onun yerine şekillendirici saç bakım kremleri kullanmalıdırlar.
DUŞ SONRASINDA NEMLENDİRİCİ KULLANMAK DOĞRU MU?
Duş zamanı kullanılan ürünler vücutta kuruluk gibi problemlere yol açabilir. Kuru bir cildin ise kimsenin hoşuna gitmeyeceğine eminiz.
Cilt neme ihtiyaç duyar. Sadece duştan sonrasında değil, kuru havası olan yerlerde ve kışın cildiniz kuruyabilir. Duştan sonra cildin kurumasının sebebi ise; duş esnasında fazla sıcak suya maruz kalma ve kullanılan ürünlerdir. Eğer duş sonrasında bir nemlendirici kullanmazsanız cildiniz gittikçe kuru bir hale gelebilir, gerilmeye başlayabilir.

Cilt Nemlendiricisi Uygulanması
Başlığımızdaki soruyu ele alırsak; evet nemlendirici kullanmalısınız. Ancak kuru bir cilt yapınız varsa duşta geçirdiğiniz zamanı daha kısa tutmaya, iki günde bir duş almaya, duş sırasında sıcak su değil ılık su kullanmaya ve sabun kullanmayıp onun yerine nemlendiricili duş jelleri kullanmaya dikkat ediniz.
SABUN MU DUŞ JELİ Mİ?
Duş esnasında kullanılacak ürünler çoğaldıkça sabun bir kenara atıldı ve yerini türlü türlü çeşitleriyle duş jelleri doldurdu. Peki bu ne kadar doğru? İlk olarak cilt tipinizi iyi bilmeniz gerekiyor ki ona göre bir ürün tercih edebilesiniz.

Duş Jeli ve Sabun Kullanılması
Kuru cilt tipi olanlar sabun kullanmamalı, duş jellerine yönelmelidir. Hassas bir cilde sahip olanlar ise ph’ı 5,5 olan sabunlar tercih etmeliler.
Yıllardan beri duş sırasında sabun kullanılmasından dolayı insanlar sabunun daha iyi bir tercih olduğunu düşünse de, aslında sabun cildi gerdirir, kurutur ve yaşlandırır. Yağlı cilt tipi olanlar ise sabun kullanırsa onlar için daha iyi olacaktır.
DUŞ SIRASINDA KULAKLAR KORUNMALI MI?
Cevabımız evet. Duş sırasında kulaklarınıza su kaçmaması için dikkatli olmalısınız. Bu konu insandan insana farklılık gösterir. Kimisinde bir soru yaratmazken kimisinde önemli olabilecek rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir.
Kulağınıza su kaçması sizi kötü etkiliyor ise duşa girmeden önce önleminizi almalısınız. Ancak önlem almayı unuttuysanız ve kulağınıza su kaçtıysa tek ayak üstünde zıplarken kafanızı yana doğru eğip suyu çıkarabilir, ya da kulak çubukları ile kulağınızı temizleyebilirsiniz.

Kulaç Tıkacı
Duş sırasında kulağa zarar verecek diğer bir sorun; sudaki klordur. Klor bakteri oluşturabilir, kulak uğultusu ortaya çıkarabilir. Bunu önlemek için duşa girmeden önce kulak tıkacı takmalısınız. Birçok eczanede satılan kulak tıkaçları; kulağınıza su kaçmasını engellemekle birlikte sesleri duymanıza da olanak verir.
Ancak duş sırasında kulağınıza su kaçmışsa, hiçbir önlem almamışsanız ve kulağınız uzun süredir ağrıyor, uğultu yapıyorsa çok geçmeden bir doktora görünmenizi öneririz.
HAMİLE KADINLAR İÇİN DUŞ
Keyif verici ve yorgunluğu tamamen silip attığından sıcak bir duşu çoğu kişi sever. Ancak hamilelik döneminde aşırı sıcaklardan uzak durmalısınız.
Hamilelik zamanından önce kadınlar hamam sauna gibi yerleri sevebilir, sıcak bir duş almak onlar için alışkanlık olmuş olabilir. Ancak hamilelikten sonra “Yine eskisi gibi devam edebilir miyim?” sorusu akılları kurcalayabilir.
Tüm hamilelik döneminde ve özellikle ilk 3 ayında aşırı sıcak su ile duş almak çok tehlikelidir. Bebeğin organları oluşum aşamasındayken çok kötü durumlar ortaya çıkarabilir.
Hamilelik döneminde fazla buharlı alanlarda durmamaya ve ılık su ile duş almaya özen göstermelisiniz. Sıcak su sizi bayıltabilir, hem kendinize hem bebeğinize zarar verebilirsiniz. Bebeğiniz için ılık bir duşla da keyif alabilirsiniz.
SOĞUK DUŞUN FAYDALARI
Soğuk duş, 1920’lerden beri hidroterapi olarak tıp alanında kullanılır.
Aklınıza gelemeyecek kadar çok faydalı etkileri vardır. Mesela grip,nezle gibi bir hastalığa yakalandığınızda soğuk bir duş ile bakterileri vücuttan atabilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Soğuk su karşısında vücudumuz kendini ısıtmak isteyecek, bunun sonucunda metabolizma hızlanacak ve kanser oluşturan hücrelerin oluşmasını bile engelleyecektir.

Soğuk Su ile Duş
Soğuk duş sayesinde kan dolaşımı hızlandığından, insanlarda yüksek tansiyon görülmüyor ve vücut yaşlanmıyor. Ve ellerinin ya da ayaklarının sürekli soğuk olmasından yakınan kişilere de faydası var.
Birçok insanın sorun yaptığı ve sağlık açısından hoş olmayan fazla kiloları da yakıyor. Vücut soğuk suyla temas ettiğinde yağ hücrelerini ve vücuttaki fazladan enerjiyi yaktığından, hem hızlıca hem de sağlıklı bir yoldan kilo vermenize yardımcı oluyor.
Tabi ki soğuk suya bir anda alışamazsınız. Bunun için her duş zamanında yavaş yavaş suyu soğutarak vücudunuzun alışmasını bekleyin. Sizin için daha kolay olacaktır.