Duşakabin

Demonte Duşakabinlerin Kurulumu

Demonte Duşakabin Kurulumu

Demonte duşakabinler, piyasada birçok yerden ve internet üzerinden satın alınabilen ürünlerdir. Bu ürünler hazır paketli olarak alınırlar ve montajlarını ya kendimiz yapmamız ya da bu iş ile ilgili bir montaj ustası bularak yaptırmamız gerekir. Satın aldığımız bu ürünler montaj hariç olarak maliyet çıkarıldığı için fiyatları da daha uygun olmaktadır. Şimdi bu ürünleri genel olarak inceleyip, bir modelin adım adım kurulumunu inceleyelim.

Demonte Duşakabinlerin Genel Özellikleri:

Duşakabin üreticileri, maliyetleri kendi adlarına düşürmek amacı ile çoğu zaman montaj kalemini maliyete dahil etmemektedirler. İnternet üzerinden alınan birçok ürün de montaj hariç olarak elimize ulaşır. Bu yüzden demonte duşakabinleri, kendimiz kurmak zorunda kalabiliriz. Eğer vaktiniz yoksa ya da ben uğraşamam diyorsanız, montaj hizmeti ile ilgili olarak bize iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.

Demonte Duşakabinlerin Paket İçerikleri

Eğer kabinimizi internet üzerinden bir satış noktasından aldıysak, paket içeriği, silikon ve kullanılacak el aletleri dışında tüm bileşenleri içermektedir. Yani kabin aksesuarları ve kullanılacak dübel ve vida gibi ekipmanlar paket içinde yer alırlar. Ama kabinimizi piyasa da bulunan demonte kabin satan toptancılardan almışsak, vida setleri büyük ihtimalle paket içeriğine dahil olmayacaktır.

Demonte Duşakabin Bileşenleri

Demonte Duşakabin Bileşenleri

Biz yazımızda standart olarak satışını yaptığımız 90x90cm ebatlarında yüksekliği 190cm olan kare modellerin kurulumunu anlatmaya çalışacağız. Demonte duşakabinlerin, kuruluma hazır hale getirmek için öncelikle paket dikkatli olarak açılmalı ve bileşenler türlerine göre ayrılmalıdır. Firmamızın satışını yaptığı demonte modellerde paket içeriğini şu şekilde listeleyebiliriz;

Temperli cam paneller:

Kabin ölçüsüne göre değişen adetler içerebilirler. Örneğimizde ölçümüz 90x90cm olduğu için genellikle 2 adet sabit cam ve 2 adet hareketli kayar kapı olarak karşımıza çıkar. Farklarını anlamak oldukça kolaydır. Kayar kapıların üzerinde kulplar ve tekerlekler için delikler bulunur. Sabit camlarda ise delik olmaz ve boyları daha küçük olur. Sabit camlar profiller üzerine oturan panellerdir. Bu yüzden de boyları kapılara göre daha kısa olmaktadır.

Ray profilleri:

Ray boyları da aldığımız kabinin ölçüsüne göre değişiklik göstermektedir. Sayıları kare ve dikdörtgen kabinlerde 2 alt, 2 üst olarak toplam 4 adet olmaktadırlar. Oval kabinlerde ise 2 adet olarak karşımıza çıkar. Bu profiller, kapı raylarının hareketini kolaylaştırmak amacı ile tekerleklerin çalışması için kanallar içerirler. Tekerlekler bu kanallar içerisinde hareket eder.

Aşağıdaki resimde üstte, ray profili, ortada cam dikme profili ve altta duvar dikme profili kesitleri ve tipleri görülmektedir.

Kapalı Ray Sistem Profilleri

Kapalı Ray Sistem Profilleri

Duvar dikmesi profili:

Standart modellerin hemen hepsinde bulunan duvar dikme profilleri, modelin yükseklik ölçüsüne göre farklı boyda olurlar. Demonte duşakabin paketlerinde genellikle 2 adet aynı ölçüde bulunurlar. Bunlar duvara sabitlenen, iskeletin taşıyıcısı olan profillerdir.

Cam dikme profili.

Cam dikme profili standart olarak her modelde bulunmayabilir. Bazı modeller bu profill yerine duvar dikmesinde cam yuvası barındırdığından bu tarz modellerde cam dikme profili yer almaz. Bu profiller duvar dikme profillerinden bir miktar daha kısadırlar. Çünkü alt profil ve üst profille birlikte aynı şekilde yuvaya yerleşirler. Alt ve üst kısmına ray profilleri oturur.

Tekerlek seti:

Kayar kapılı kabinlerin hepsinde kullanılan aparatlardandır. İki kapılı olan sistemlerde, paket içeriğinde 4 adet üst teker ve 4 adet alt teker olarak yer alır. Toplamda 8 adet olurlar. Demonte duşakabinlerde kullanılan tekerlek tiplerinden biri aşağıdaki görselde görülmektedir. Vidalı olan tekerlekler üst raylarda kullanılırken, çıkıntısı olan tekerlekler alt raylarda kullanılmaktadır. Duşakabin tekerlekleri ile ilgili olarak “Duşakabinlerde Tekerlek Çeşitleri ve Önemi” başlıklı yazımızdan daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Farklı Renklerde Duşakabin Metal Tekerlek Örnekleri

Farklı Renklerde Duşakabin Metal Tekerlek Örnekleri

Mıknatıs Fitili:

Birbirine kenetlenebilen iki parçadan oluşurlar. Her biri bir kapıya takılır ve kapılar kapatıldığında mıknatıslar da doğası gereği birbirlerine yapışarak kapı aralığını kapatır ve suyun dışarı çıkmasını önlerler.

Duşakabin Kapı Mıknatısı

Farklı Renklerde Duşakabin Kapı Mıknatısları

Suluk fitili:

Suluk fitilleri, kayar kapının iç kesiminde kalan bölüme tutturularak kullanırlar ve mıknatıslar gibi suyun kabin kabin dışına çıkmasını engeller. Takılmaları ve sökülmeleri kolaydır. Boyları standart olarak kapı boyu kadar olmalıdır. Fakat önlem için bir miktar uzun olabilirler. Yerlerine sabitlendikten sonra fazlalık kısmı bir falçata yardımı ile kesilmelidir. Aynı durum mıknatıs fitilleri içinde söz konusu olmaktadır.

Duşakabin Suluk Fitili

Duşakabin Suluk Fitili

Kapı kulpları:

Her kabinde bulunurlar. Yapıları ve modelleri farklılık gösterebilir. Fakat kullanım şekilleri aynı olmaktadır. Kayar kapıların üzerinde ki kulp deliklerine gelecek şekilde üretilmişlerdir. İkişer vida ile kapıya tutturularak sabitlenirler.

Çeşitli Duşakabin Kulpları

Çeşitli Duşakabin Kulpları

Ray Takozları:

Kare modellerde kullanılarak sağ ve soldaki profilleri birbirine bağlarlar. Profil kanalında bulunan yerlere yerleştirilirler ve vida yardımı ile sabitlenirler. Böylece alta ve üste olmak üzere iki noktada kullanılarak alt ve üst rayları birbirlerine bağlamış olurlar.

Kapı stoperleri

Kapı stoperleri, alt ve üst raylarda kullanılır. 4 alt ve 4 de üst olmak üzere toplam 8 aet olurlar. Her bir kapının ne kadar açılacağı ve kapanma noktaları kapı stoperleri ile belirlenir. Tekerleklerin hareket ettiği ray kanalına yerleştirilir ve ayarları yapılarak vida ile sabitlenir.

Duşakabin Kapı Stoperleri

Farklı Tiplerde Duşakabin Kapı Stoperleri

Cam Tutucular:

Plastik malzemeden yapılmışlardır. Yerine konan camları üzerine gelerek, camı ray profili üzerinde sabitlemeye yararlar.

Duşakabin Cam Tutucu

Çeşitli Renklerde Duşakabin Cam Tutucular

Dübel ve vidalar:

Genellikle 4 adet dübel ve yeteri kadar küçük ve büyük vidalar içeren setlerdir. Birçok modelin setinde bulunurlar. Montaj sırasında hazır olmaları işleri kolaylaştıracaktır. Yukarıda değindiğimiz gibi eğer demonte duşakabin paket içeriğine dahil değilse, ayrıca temin edilmeleri gerekebilir.

Montaj İçin Gerekli El Aletleri

Demonte duşakabinlerin montajı için ihtiyaç duyabileceğimiz el aletlerini şu şekilde listeleyebiliriz.

  • Silikon
  • Şarjlı Tornavida
  • Metre
  • Su terazisi
  • Çekiç
  • Kalem.
  • Vida seti

Şarjlı tornavidamız, uç değişimi ile delik delebilecek yetenekte değilse listeye delikleri delebilmek için matkap da eklemeniz gerekecektir.

Duşakabin Montajında Kullanılan El Aletleri

Duşakabin Montajında Kullanılan El Aletleri

Adım Adım Montaj İşlemleri:

Modelimizde yer alan demonte duşakabin için ölçümüz 90x90cm idi. Şimdi ilk işlem olarak, metre ile ölçerek, kabinin oturduğu yeri işaretleyip, duvar dikme profillerini sabitlemeliyiz. Duvara açacağımız dübel deliklerini seramik derz aralarına denk getirebilirseniz delme işleminiz daha kolay olacaktır.

Ölçünün denk geldiği noktaya, duvar dikme profilini yere dayayarak duvara tutalım.  Açacağımız delikler için işaret koymamız gerekir. Profilin iç kısmından vida ve şarjlı tornavida yardımı ile profili delerek deliğin geleceği noktayı işaretleyelim. Bunu profilin alt tarafı içinde yaptıktan sonra, diğer duvara denk gelen dikme içinde yapalım. Ardından işaretli noktaları delerek, dübellerini yerleştirelim. Bunu yaparken, banyo tesisatlarının geçtiği noktaları göz önüne almanız gerekir. Aksi halde boruları delme riski bir sorunlara yok açabilir. Duvar dikme profillerimizi yerlerine oturtup, vida yardımı ile duvara sabitleyelim.

Bundan sonra kabinin alt raylarını, duvar dikmesi profilinin içine gelip, profilin sonuna gidecek kadar ittirmeliyiz. Bu işlemi diğer taraf içinde uygulamalıyız. Böylelikle alt kısımda bir L şekli elde etmiş olacağız. Dikkat edilmesi gereken şey, duvar dikmesinin iç kısmına yerle buluştuğu yere bir miktar silikon sıkılarak işlemin yapılmasıdır. Bu sayede silikonlar kuruduğunda hem kabin sağlam olacak hem de dikme ile ray arasındaki açıklıktan su sızması önlenmiş olacaktır.

Alt rayları yerleştirdikten sonra, duvar dikmesinin içine cam dikme profili yerleştirilir. Bu profil, alttaki rayın üzerine konularak, duvar dikme profilinin içine gömülür. Eğer duvarlarınızda çap varsa bir miktar dışarı çekilerek çap boşluğu alınmış olur. Diğer duvarda da aynı işlem tekrar edilir.

Cam dikmesi oturtulduktan sonra, üst raylar altta olduğu gibi sırasıyla duvar dikmesi içine yerleştirilir ve cam dikmesi profiline oturana kadar aşağı çekilir. Cam dikme profili altta ve üstte, ray profilleri arasında kalacak şekilde konumlandırılmalıdır. Bu işlem tamamlanınca kabin içinden, tüm profilleri sabitlemek amacıyla üstten ve alttan birer vida atılması gerekir. Bu sayede kabin iskeleti sağlamlaşacaktır.

Dikme profilleri ve raylar yerine konduktan sonra kabin sabit camları, cam dikmesi içine itilerek yerleştirilir. Ray üzerindeki kanallara, cam sabitleyiciler takılarak camları profil üzerindeki yerleri sabitlenmiş olur.

Sıra ray takozlarının raylara sabitlenmesine gelmiş oldu. Ray takozları ray kanalları içine girecek şekilde üretilmiştir. Uç kısımları profilin içine sokulur ve yerine oturtulduktan sonra ray içinden vidalanarak sabitlenir. İşlem diğer ray bölümünde de yapılır ve üst raylarda da tekrarlanır.

Kabin kayar kapılarına, tekerlekler alt ve üst olarak dikkat edilerek takılmalıdır. Alt tekerlekler üstte çalışmaz ya da yanlış monte edilirlerse, kapının açılıp kapanması sırasında kasma yapabilirler. Üst tekerlekler üzerinde ayar vidaları yer alırken, alt tekerlekler üzerinde basma bölümü yer alır. Tekerlekler kapılara sabitlendikten sonra kulplar da yerlerine vidalanır. Kapıların içte kalan kısımlarına suluk fitilleri takılır. Kapıların bir biri ile örtüşeceği bölüme de mıknatıslar takılır. Eğer mıknatıs ve suluk boyları kayar kapınızdan büyükse fazlalık kısımları kesilerek alınmalıdır.

Bu işlemlerden sonra kapı, önce üst taraf rayları üzerine oturtulur. Ardından, basma bölümlerine basılarak, alt tekerleklerinde yerine oturması sağlanır. Her iki kapı içinde işlem tekrarlanır.

Kapılar yerine oturtulduktan sonra, açık pozisyona alınırlar. Ve tekerleklerin geldiği noktaya, rulmanları dışında kalacak şekilde kapı stoperleri sabitlenir. Sonra kapılar kapalı pozisyonda, diğer yönde de stoperler yerleştirilip sabitlenir. İşlem diğer kapı kanadı için tekrarlanır. Yerine oturtulan kapılar için, üst tekerlekler üzerindeki ayar vidaları yardımı ile gönye sağlanır. Bu sayede kapı rahat bir şekilde açılıp kapanacaktır.

Son olarak silikon uygulanmalıdır. Silikon, duvar dikmesi ve ray boşluklarına alttan ve üstten olacak şekilde uygulanmalıdır. Eğer işlem düzgün olmazsa kabin su sızdırması söz konusu olabilir.

Yardıma Mı İhtiyacınız Var?

Almış olduğunuz demonte duşakabin montajında sorunlarınız varsa ya da yardım ihtiyacı duyuyorsanız bize iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Tecrübeli ekibimiz sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir