Banyo takımları; lavabo, U paspası ve klozet kapağı kılıfı olarak kullanılan, dekoratif amaçlı örtülerdir. Banyo takımında, kullanılacak yere uygun model ve kumaş seçimi önemlidir. Kullanıcıların kendi kişiliklerini zevklerini sergileyen bu ürünler, günümüzde hazır olarak alınsalar da, eskiden pek çok ev hanımının kendi el işi olan, emeğe dayalı malzemelerdi. Siz de kendinize özel bir banyo takımı yapmak istiyorsanız, yazımızdan fikir edinebilirsiniz.
Banyo Takımları; Modeller ve Seçim
Banyo takımlarında, dikdörtgen, elips, midye, papatya gibi bir çok farklı model uygulanabilir. Kullanılan kumaş ve süsleme malzemeleri ile de çok farklı ve çeşitli modeller elde etmek mümkün olacaktır.

Biyeli Banyo Takımı
Ürün hazırlanırken ve seçilirken, kullanım amacına uygun olup olmadığı tespit edilmelidir. Model seçiminde banyonun ölçüleri dikkate alınmalıdır. Banyo ekipmanlarının (lavabo, klozet, küvet ve duşakabin gibi) banyo içerisindeki konumları göz önünde bulundurulmalıdır.
Banyo Takımı Kumaş Seçimi;
Banyo takımı için pamuklu ve sentetik lifli kumaşlar tercih edilmelidir. Havlu, peluş, kapitoneli sentetik kumaşlar, leke tutmayan saten dokulu kumaşlar, dayanıklı pamuklu kumaşlar en çok kullanılan türlerdir. Gerekli olduğu takdirde dolgu için elyaf ya da ince sünger kullanılabilir. Arka yüzde ise astarlama için ince kumaşlar ve kaymazlık önleyici bantlar kullanılabilir.

Peluş Kumaş Örneği
Kumaş seçiminde ilk dikkat edilmesi gereken şey kumaşın, yıkanılabilir bir kumaş olmasıdır. Kullanım açısından, kaymaz ve hafif olması önem taşır. Kumaş ve süsleyici öğelerin, aynı türde uyumlu olması gerekir. Renk konusunda ise banyo rengi göz önüne alınmalı ve uyumlu renk ve desenler tercih edilmelidir. Her ürün yeni kumaş alınması gerekmez. Bütçeye yardım için eski kumaşlarda kullanılabilir.

Solda Kapitone Kumaş, Sağda Saten Kumaş Örnekleri
Banyo Takımı Kalıpları;
Banyo takımı yaparken ölçü çok önemlidir. Fabrikasyon ürünlerde standart ölçülerle imalat yapılmaktadır. Model ile takım yapılmak istenirse, ölçünün dikkatli alınması, model ve ölçüye göre kalıp hazırlanması gerekir. Takımlar için kullanılan standart ölçüleri şöyle listelenebilir;
EBATLAR |
1 | 2 | 3 |
LAVABO PASPASI | 60X100 | 50X90 | 50X80 |
U PASPAS | 60X50 | 50X45 | 50X40 |
KLOZET KAPAK KILIFI | 41X47 | 41X47 |
41X47 |
Bu ölçüler standart ölçülerdir. Özel çalışmalarda ölçüler ihtiyaç doğrultusunda değiştirilebilir. Banyo takım kalıplarında, dikdörtgen, daire gibi geometrik şekiller esas alınır. Kalıpların kenar ve köşeleri sonradan şekillendirilir.

Banyo Takımı Kalıp Örneği
Banyo Takımı Süslemeleri;
Süsleme, bir şeklin renklendirilmesi, değişikler yaparak göz hoş hale getirilmesidir. Takımların süslenmesinde değişik malzeme ve tekniklerin kullanılması mümkündür.
Süsleme ve tasarımın dikiş işleminden önce yapılması gerekir. Kullanılan kumaş ve banyoya göre süsleme tekniği belirlenmelidir. Kalın kumaşlar tercih edilmişse, biye ve fırfır, ince dokulu kumaşlar kullanılacaksa danteller, hazır süslemeler ve fırfır uygulanabilir. Aplike, kırkyama ve nakış gibi teknikler kullanılarak da süsleme yapılabilir.
Süslemenin amacı; diğer eşyalarla uyum sağlamak, kişiye özgün tasarım oluşturmak, işlevselliği artırmak, hata ve lekeleri kapatmak ve daha dekoratif bir görünüm elde etmektir. Yapılan süslemeler kişinin zevkini yansıtır. Seçilen süsleme, kullanılan kumaş ile bütünlük oluşturmalıdır. Banyo rengi, bordür desenleri süsleme konusunda yardımcı olabilir.
Banyo Takımı Süsleme Teknikleri;
Banyo takımları süslemesinde bir çok farklı teknikten yararlanılabilir.
Hazır gereçlerle süsleme; Kolay bir süsleme yöntemidir. Kullanılacak gereçlerin seçiminde kullanım amacı ve ortama uyumlu olmak gerekir. Danteller, fisto, güpür dantel, sutaşı, harç, kurdele, kordon, saçak, püskül ve düğmeler gibi bir çok aksesuar süsleme için kullanılabilir.

Tığ İğnesi İle Yapılmış Banyo Takımı Örneği
İşleme tekniği ile süsleme;
İşleme tekniği ile süslemede el nakışı, makine nakışı, ve dikiş tekniği kullanılabilir. El nakışında basit nakış iğneleri, aplike, Çin iğnesi ve kurdele gibi teknikler kullanılabilir. Makine nakışında ise Çin iğnesi, aplike ve kanaviçe gibi nakış teknikleri tercih edilebilir. Dikiş tekniği ile ise, Danteller, harçlar veya kurdeleler ve bunları uygulamada dekoratif dikişler kullanılabilir.

Çin İğnesi İle Süsleme
Örgü tekniği ile süsleme;
Örgü tekniği ile yapılan süslemeler, sağlam ve kullanışlı oldukları için çok tercih edilirler. Yaratıcılığa imkan veren, tasarımında tekniğin yerinde ve doğru kullanılması önemlidir. Tığ ile yapılan uygulamalarda tığ ve iplik kalınlığına dikkat etmek gerekir.

Banyo Takımı Kurdele Nakışı
Dikiş tekniği ile süsleme;
Banyo takımlarında, dikiş teknikleri ile bir çok farklı süsleme yapımı mümkündür. Biyeli, kapitone, fırfır ve büzgü gibi değişik yöntemler kullanılabilir. Biyeli dikişte, ana kumaşa uygun bir renk ve desende seçim yapılarak, uygulanır. Kapitone yapımı ise dikiş makinelerinin aparatları kullanılarak yapılan bir süslemedir. Fırfırlar ve kurdeleler ise çok kullanılan süsleme tiplerindendir.

Kapitoneli Banyo Takımı
Farklılığınızı Yansıtın;
Banyo takımlarını hazır almak yerine, el emeği ile yapmak, farklılık oluşturan bir unsurdur. Fabrikasyon ürünler her eve girebilirken, emek vererek yapılan takımlar kişiye özgün olmakta, ve eşsiz bir tasarım sağlamaktadırlar.
Banyo takımlarının, duşakabin, banyo dolabı, lavabo ve armatürler gibi diğer banyo ekipmanları ile uyumlu ve bütünleyici olması, banyonuza, size ait bir hava katacak, farklılığınızı ön plana çıkaracaktır.
KAYNAKLAR
- MEGEP El Sanatları Teknolojisi, Banyo Takımları